Αντιδράσεις από MIGS για ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη

Ενδοοικογενειακή βία και ο αντίκτυπος στα παιδιά που ουδείς ακούει
February 11, 2020
H Βία κατά των Γυναικών κατά την περίοδο του COVID-19/ Violence against women during COVID-19
April 23, 2020

Απαράδεκτες θεωρεί το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απευθυνόμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σημειώνει ότι δεν αποδέχεται πατερναλιστικές νουθεσίες από τον Πρόεδρο ενός κράτους που:

- Αποτυγχάνει να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία και τη γυναικοκτονία, ενώ έχει στα χέρια του όλα τα νομικά και άλλα εργαλεία για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταδίκη του φαινομένου.

- Αποτυγχάνει να σπάσει τις πατριαρχικές δομές των θεσμών του και κατατάσσεται ανάμεσα στα τελευταία κράτη στην Ευρώπη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και ειδικότερα στο ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, την οποία κατέχετε.

- Αποτυγχάνει διαχρονικά να σχεδιάσει στρατηγικό σχεδιασμό για την ισότητα των φύλων με προϋπολογισμό και ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.

- Αποτυγχάνει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και την έμφυλη διάστασή του, συμβάλλοντας έτσι στη βία και την εκμετάλλευση.

Καταλήγοντας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρει:

«Κύριε πρόεδρε, ξέρουμε πολύ καλά να μη σωπαίνουμε και να μην ανεχόμαστε. #ΕίναιΗώρα να μας ακούσετε και να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη που σας βαραίνει».

Παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου:

«Εκείνο που με έμφαση θα τολμήσω είναι να ζητήσω από εσάς είναι να υπερασπίζεστε των γυναικών που κατέχουν αξιώματα όταν δέχονται ανεπίτρεπτές επιθέσεις είτε από αξιωματούχους του κράτους διότι από εσάς εναπόκειται. Όσο η σιωπή σας και η ανοχή σας επιτρέπει σε κάποιους συστηματικά να στοχεύουν αξιωματούχους του κράτους διότι είναι γυναίκες άλλο τόσο μην αναμένεται ότι μπορεί να τύχετε υπεράσπισης από κάποιους άλλους. Εμείς πράττουμε το καθήκον μας, Έχετε υποχρέωση. Δεν είναι το εκλογικό σύστημα που ευθύνεται. Είστε οι ίδιες εσείς. Και δεν μπορεί σε ένα Κοινοβούλιο να είναι εξαίρεση οι γυναίκες. Ποιος σας εμποδίζει να επιλέξετε και να αναδείξετε με την ψήφο σας και να ενισχύσετε την παρουσία των γυναικών στο Κοινοβούλιο; Από εσάς εξαρτάται. Και θέλω να ελπίζω ότι το 2021 θα πράξετε το καθήκον σας όπως επιβάλλεται και όπως υπαγορεύει η ισότητα που διεκδικείτε. Μην αναμένετε από άλλους να πράξουν αυτό που εσείς οφείλετε απέναντι στη δύναμη που έχετε. Διότι είστε πέραν του 51%. Θα μπορούσε να ήταν γυναικοκρατούμενη η εξουσία και η πολιτική αν εσείς το αποφασίζατε».

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/890726