Ο κατάλογος από 101 γυναίκες του πολιτισμού Η ανακοίνωση από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου

Ανακοίνωση από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου
October 22, 2020
Βασιλεύει η έμφυλη ανισότητα στην Κύπρο
November 9, 2020

Η ανδροκρατούμενη σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον πολιτισμό αντικατοπτρίζει τον αδιανόητο θεσμικό σεξισμό. Τονίζουμε ότι οι ανδροκρατούμενες επιτροπές:

• Καταργούν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία

• Παγιώνουν τις πατριαρχικές δομές της εξουσίας

• Αποσιωπούν τη συμβολή και την παρουσία των γυναικών στον πολιτισμό

• Αγνοούν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες του χώρου, όπως είναι η ανισομισθία, η αορατότητα, η μειωμένη πρόσβαση στις κρατικές χορηγίες, η σεξουαλική παρενόχληση, ο σεξισμός, o ηλικιακός ρατσισμός κ.λπ.

Ζητούμε άμεση αναθεώρηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα του πολιτισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων στον πολιτισμό είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του πλάνου εργασίας για τον πολιτισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει.

Δημιουργήσαμε ένα συμβολικό κατάλογο από 101 γυναίκες του πολιτισμού, ένα κατάλογο που είναι ημιτελής, ανοικτός και διαδραστικός: αποτελεί δηλαδή μια δημόσια πρόσκληση σε όλους και όλες να προσθέσουν ονόματα γυναικών που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Ας δημιουργήσουμε όλοι και όλες μαζί ένα σύνολο από εκατοντάδες ονόματα, ως απάντηση στην απαράδεκτη αδιαφορία για θέματα ίσης εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο στις σελίδες μας στο Facebook:

https://www.facebook.com/SEZONGynaikes/

https://www.facebook.com/medinstgenderstudies/

Και στο πιο κάτω link:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1l3iuh4dwbmRODBvYAY-xggqZBSkMDQBfdaSb6xi3tQI/edit?fbclid=IwAR3Dg1qVFC5WDGgoN2VOfmmkbFyRlKnUDfTysDsB5igAHYfSPirYI9jU5vE#gid=0

Οδηγίες για να προσθέσετε στον κατάλογο:

Ανοίγετε το link. Προσθέτετε όνομα/τα και ιδιότητα/ες στη λίστα. Όταν κλείσετε το link αυτόματα η προσθήκη που κάνατε σώζεται. Είναι πιο εύκολο να γίνει μέσω υπολογιστή παρά από το τηλέφωνο. Διαφορετικά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ονόματα στα comments στη σελίδα μας και εμείς θα ενημερώνουμε τον κατάλογο.

https://www.kathimerini.com.cy/gr/politismos/o-katalogos-apo-101-gynaikes-toy-politismoy